Owsianka wcale nie musi być nudna. Zmieniam w niej dodatki a na przemian jem też jaglankę z dodatkami, ale o niej w następnym poście.
Składniki: (zależą od potrzeb,ja robię zawsze więcej bo dzielę na kilka porcji i przechowuje w lodówce)
- 6 łyżek płatków owsianych górskich(polecam unikać błyskawicznych)
- szklanka wody lub mleka
- 1 banan
- 1/4 ziarenek granata
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
- cynamon-opcja
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Najpierw płatki zalewamy mlekiem lub wodą i gotujemy na małym ogniu kilka minut.Czekamy aż płatki wchłoną cały płyn i mieszamy w trakcie aby się nie przypaliły. Kiedy są już miękkie dodajemy wiórki kokosowe, banana rozdrobnionego widelcem, miód, cynamon jeśli lubimy oraz sok z cytryny. Mieszamy całość a na końcu posypujemy ziarenkami granata.
Pycha :)
pyszna owsianka, dawka energii od rana :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:) najlepsze co możemy dać brzuszkowi od rana:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię owsiankę na śniadanie :) Podoba mi się opcja z bananem i granatem :)
OdpowiedzUsuńOwsianka to główny punkt w moim śniadaniu, i jeszcze ten granat :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe danie, które sprawdzi się z pewnością jako drugie śniadanie do pracy. Najczęściej jedzenie do pracy szykuję sobie w domu i zabieram z sobą. Do przenoszenia żywności służy mi specjalny lunchbox, który zamówiłem ostatnio na https://duka.com/pl/akcesoria-kuchenne-i-barowe/przechowywanie-zywnosci/pojemniki-na-zywnosc-i-lunchboxy. Pojemnik idealnie sprawdza się jako miejsce przechowywania pokarmów będąc poza domem. Szczelne zamknięcie lunchboxa jest gwarancją świeżości zawartego w nim jedzenia.
OdpowiedzUsuń