niedziela, 30 listopada 2014

Krem z dyni na mleku kokosowym

Składniki:

  • około 800 g dyni piżmowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 500 ml bulionu warzywnego(może być z kostki, ja przygotowuje wcześniej i korzystam z zamrożonego)
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • sól, pieprz, płatki chilli, tymianek
  • olej rzepakowy lub kokosowy
Wykonanie:

Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą i selerem. Najpierw w większym garnku podsmażamy cebulę na oleju, po około 2 minutach dodajemy seler i dynię. Chwilę wszystko smażymy, następnie dodajemy bulion i wszystko gotujemy aż dynia zmięknie. Twa to około 15-20 minut. Kiedy wszystkie składniki są gotowe, wyłączamy gaz i miksujemy całość składników blenderem na gładki krem. Następnie ponownie włączamy grzanie, dodajemy mleczka kokosowego i czekamy, aż zupa zacznie wrzeć. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zioła można dodawać według ulubionych smaków. Ja dodaje również chilli, aby przełamać słodki smak dyni. 


1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)