piątek, 17 kwietnia 2015

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

Świetne danie na kolację, aromatyczne i pełne smaku.

Składniki:

  • 3 duże papryki czerwone
  • 2 puszki pomidorów 
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz,bazylia
Dodatki: listki bazylii, ser z niebieską pleśnią, grzanki

Wykonanie:

Najpierw paprykę przygotowuje do pieczenia. Kroję na połówki, oczyszczam z gniazdek nasiennych. Połówki wykładam na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piekę w 200 St.C. około 20 min. Po upieczeniu przekładam  do worka i czekam około 15 min, aby łatwiej było je później obierać.
W garnku podgrzewam pomidory. Na patelni podsmażam cebulkę i czosnek. Kiedy są już gotowe przekładam do pomidorów. Paprykę kroję w paski i przekładam do garnka. Dolewam bulion. Doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Gotuję całość przez około 5 min do połączenia się wszystkich smaków. Całość blenduję na gładką masę. 
Dekoruję listkami bazylii i serem pleśniowym. 








2 komentarze:

  1. Świetne :-). Czasem jadam coś podobnego ale bez czosnku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek jest zupełnie nie wyczuwalny w zupie, a dodaje dodatkowego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)