niedziela, 26 kwietnia 2015

Indyk w sosie bazyliowo-tymiankowym

Nie miałam pomysłu na obiad. Zupełnie spontaniczne postanowiłam wykorzystać świeżą bazylię, która już wysoko wyrosła w doniczce. Wyszło świetne, aromatyczne i wiosenne danie, pełne smaku.Dlatego postanowiłam się nim z Wami podzielić :)

Składniki:

  • ok.450 g filetu z indyka
  • łyżka masła + olej rzepakowy
  • 0,5 l wody
Składniki na sos:
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • garść gałązek świeżej bazylii
  • tymianek suszony
  • sól,pieprz
Wykonanie:

Najpierw mięso indyka kroję w paski. Doprawiam solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podsmażam na oleju i maśle. Kiedy indyk straci surowość podlewam całość około 0,5 l wody i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa. Trwa to około 30 min.
Kiedy mięso jest już gotowe- łyżką cedzakową wyjmuje je z powstałego bulionu. 
Dwa żółtka ucieram z sokiem z cytryny. Powoli po łyżce dodaje bulion z gotowanego mięsa tak aby żółtka się zahartowały.Gotowe żółtka dodaje do całości sosu. Następnie łyżkę mąki łączę z wodą i również dodaję do sosu. Na samym końcu doprawiam 2 łyżkami śmietany.Bazylię ucieram w blenderze. Dodaję ją do sosu. Całość przyprawiam do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu dodaję z powrotem mięso. 
Podaję z puree z ziemniaków i warzywami.

















1 komentarz:

  1. Obiad z gatunku takich, które zawsze wszystkim smakują.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)