piątek, 17 października 2014

Muffiny z gruszkami i imbirem

Mamy jesień pełną parą. W tym roku trochę nas rozpieszcza więc ten przepis idealnie pasuje do klimatu.
Z podanych poniżej składników wyszło mi 15 sztuk muffinów.

Składniki:

  • 300 g gruszek
  • 1 łyżka imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 140 ml kwaśnej śmietany
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku
  • 100 g cukru białego+ 50 g brązowego(1 łyżeczka do posypania muffinów)
Wykonanie:

Gruszki obrać ze skórki, podzielić na cząstki i wyciąć środek. Pokroić w małą kostkę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce. 
Składniki podzielić na suche i mokre.Do jednego naczynia wsypać : mąkę, proszek, cukier i imbir, do drugiego: olej, jajka, śmietanę i miód. Składniki połączyć ze sobą, ale nie mieszać zbyt długo. Na końcu dodać gruszki. Ponownie wymieszać do połączenia się składników. 

Ja moje muffiny piekę w foremce do tego przeznaczonej z papilotkami. Można oczywiście skorzystać z formy silikonowej. 
Otwory do muffinów wypełniam do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypuję brązowym cukrem. 
Piekę około 20 minut w 200 st.C. 

Autorem przepisu jest Nigella Lawson, ja skorzystałam z przepisu od Moich Wypieków





1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)