niedziela, 9 listopada 2014

Placek z jabłkami i cynamonem

Pyszny, jesienny, najlepszy na ciepło z lodami śmietankowymi.

Składniki:

  • 2 duże jabłka- ja uwielbiam szarą renetę do takich ciast
  • 175 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 szklanki mąki
  • esencja waniliowa
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon, kardamon, cukier brązowy
Wykonanie:

Składniki najlepiej ucierać mikserem. Najpierw masło łącze z cukrem, Dodaję jajka, śmietanę. Następnie wanilię, mąkę i proszek. Ciasto wylewam na formę ceramiczną o średnicy około 30 cm wysmarowaną masłem i wysypaną bułką.  
Jabłka obieram i dzielę na cząstki. kroję na małe plasterki i układam na wierzchu ciasta. Posypuję przyprawami i brązowym cukrem. Piekę 20 minut w 180 St.C.





2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)