wtorek, 30 września 2014

Placki z cukinii

Wiele razy o nich słyszałam, a nigdy nie próbowałam. Okazuje się, że są pyszne i na stałe zagościły w moim jadłospisie.
Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 mały ziemniak
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Cukinię kroimy na pół. Wydrążamy gąbczastą część. Ścieramy cukinię wraz ze skóra na tarce o dużych oczkach. Podobnie robimy z ziemniakiem. Cukinię solimy i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok. Po chwili odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy mąkę, jajko i doprawiamy do smaku. 
Smażymy na złoto z obu stron. 
Świetnie smakują do jarskiego obiadu z kalafiorem, fasolką szparagową i maślanką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)