poniedziałek, 7 lipca 2014

Muffiny razowe z suszonymi pomidorami oliwkami i serem feta

Śródziemnomorskie smaki bardzo mi odpowiadają...
Przepis pochodzi od Nakrytego Stoliczka. Nie skorzystałam z oliwy smakowej, tylko wykorzystałam olej ze słoiczka w którym znajdowały się suszone pomidory, ponieważ w moim odczuciu smak jest bardziej intensywny.Mąkę pszenną połączyłam z razową w proporcji 1:3

Składniki na 12 sztuk muffinek:

  • 100 g mąki pszennej+200 g mąki razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 200 ml mleka
  • 40 ml oleju z suszonych pomidorów
  • 1 jajko
  • 20 sztuk czarnych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów
  • 120 g fety
Wykonanie:

Składniki zgodnie z zasadami robienia muffinów dzielimy na suche i mokre. W osobnym naczyniu kroimy na małe kawałki oliwki, pomidory suszone oraz fetę. Na końcu dodajemy do mokrych składników-suche, oraz oliwki, fetę i pomidory suszone. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Piec w foremce do muffinek. Otworki wypełnić do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temperaturze 200 st.C. 





2 komentarze:

  1. Z reguły jem słodkie muffinki, ale suszone pomidory są bardzo przekonujące ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)