niedziela, 15 lipca 2012

Łosoś pieczony z sałatką

To taki obiad, który mogłabym jeść codziennie. Przede wszystkich na plus działa to, że łosoś ma bardzo dużo wartości odżywczych, piekę go w folii więc nie zawiera nawet grama tłuszczu w postaci oleju, a z sałatką tak naprawdę tworzy zgrany duet. Dietetyczne danie, które można jeść z czystym sumieniem. Co ciekawe marynata w ogóle nie zawiera soli, której najlepiej unikać.

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia norweskiego

Marynata:
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu(można pominąć, ale to jedyny grzech w tym przepisie)
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połowy cytryny i  otarta skórka
  • pieprz ziołowy


Marynatę najlepiej pozostawić na jakąś godzinę zanim upieczemy  łososia, wtedy smak jest najlepszy. Pieczemy ok. 20 minut w 200 st.C. 

Całość prezentuje się tak :




Ten post bierze udział w akcji:

1 komentarz:

  1. Taki łosoś musi być pyszny! Pięknie podany:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)