poniedziałek, 16 lipca 2012

Kotleciki mielone z piersi kurczaka

Przepis został przeze mnie zmodyfikowany, ale o takiej alternatywie od "zwykłych mielonych" usłyszałam w rodzinnym domu. Troszeczkę sama pokombinowałam i wyszło naprawdę ciekawe danie.
  Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • pęczek natki pietruszki
  • czerstwa bułka 
  • 2 jajka 
  • przyprawy: czosnek, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, sól
  • bułka tarta 
Wykonanie:
Piersi zmielić razem z pietruszką. Jajka rozdzielić na białko i żółtko. Żółtko dodać do mięsa,rozmiękczonej w mleku bułki oraz przypraw. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Całość połączyć delikatnie mieszając tak aby piana od razu nie opadła.Z tak powstałej masy formować kotleciki i obtoczyć je w bułce. Dzięki takiemu rozwiązaniu kotleciki są delikatnie i miękkie. Naprawdę polecam. Jedynym minusem jest to, że najlepiej smakują smażone na patelni. Gdybyśmy je upiekli, byłyby bardziej twarde i suche.
 
  

1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)