Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego około 270-370 g
- pęczek zielonych szparagów (około 10-12 sztuk)
- 250 g mozarelli
- 100 g wędzonego boczku w plastrach
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- ser: parmezan lub cheddar
- świeże zioła: bazylia, pietruszka, koperek
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozkładam na blasze. Zawijam brzeg i smaruję go rozbełtanym jajkiem.Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.na 15 minut.
Szparagi myję i odcinam końcówki. Boczek kroję w w paski i podsmażam do mocnego zrumienienia. Pomidorki kroję na połówki. Mozarellę w plastry.
Kiedy ciasto już będzie podpieczone układam na nim przygotowane wcześniej składniki. Najpierw rozkładam mozarellę. Następnie szparagi układam naprzemiennie i dodaję pomidorki i boczek. Na wierzchu posypuję świeżymi ziołami.
Wstawiam do piekarnika na kolejne 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypuję tartym serem.
Warto podać z czerwonym winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)