środa, 13 maja 2015

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Na ten przepis wpadłam już w zeszłym roku ale zanim się rozpędziłam szparagi zniknęły ze sklepów. Ale w tym roku już się udało :) Myślę, że to na pewno nie jest ostatnie danie z zielonymi szparagami w roli głównej. Przepis pochodzi ze wspaniałego błoga, którego Wam polecam, prowadzonego przez Edith.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego około 270-370 g
  • pęczek zielonych szparagów (około 10-12 sztuk)
  • 250 g mozarelli
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 jajko
  • ser: parmezan lub cheddar
  • świeże zioła: bazylia, pietruszka, koperek
Wykonanie: 

Ciasto francuskie rozkładam na blasze. Zawijam brzeg i smaruję go rozbełtanym jajkiem.Ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.na 15 minut.
Szparagi myję i odcinam końcówki. Boczek kroję w w paski i podsmażam do mocnego zrumienienia. Pomidorki kroję na połówki. Mozarellę w plastry. 
Kiedy ciasto już będzie podpieczone układam na nim przygotowane wcześniej składniki. Najpierw rozkładam mozarellę. Następnie szparagi układam naprzemiennie i dodaję pomidorki i boczek. Na wierzchu posypuję świeżymi ziołami. 
Wstawiam do piekarnika na kolejne 20 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika posypuję tartym serem. 



Warto podać z czerwonym winem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)