Składniki:
- ok.450 g filetu z indyka
- łyżka masła + olej rzepakowy
- 0,5 l wody
Składniki na sos:
- 2 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- garść gałązek świeżej bazylii
- tymianek suszony
- sól,pieprz
Wykonanie:
Najpierw mięso indyka kroję w paski. Doprawiam solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podsmażam na oleju i maśle. Kiedy indyk straci surowość podlewam całość około 0,5 l wody i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa. Trwa to około 30 min.
Kiedy mięso jest już gotowe- łyżką cedzakową wyjmuje je z powstałego bulionu.
Dwa żółtka ucieram z sokiem z cytryny. Powoli po łyżce dodaje bulion z gotowanego mięsa tak aby żółtka się zahartowały.Gotowe żółtka dodaje do całości sosu. Następnie łyżkę mąki łączę z wodą i również dodaję do sosu. Na samym końcu doprawiam 2 łyżkami śmietany.Bazylię ucieram w blenderze. Dodaję ją do sosu. Całość przyprawiam do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Do sosu dodaję z powrotem mięso.
Obiad z gatunku takich, które zawsze wszystkim smakują.
OdpowiedzUsuń