Składniki:
- 3 duże papryki czerwone
- 2 puszki pomidorów
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz,bazylia
Dodatki: listki bazylii, ser z niebieską pleśnią, grzanki
Wykonanie:
Najpierw paprykę przygotowuje do pieczenia. Kroję na połówki, oczyszczam z gniazdek nasiennych. Połówki wykładam na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piekę w 200 St.C. około 20 min. Po upieczeniu przekładam do worka i czekam około 15 min, aby łatwiej było je później obierać.
W garnku podgrzewam pomidory. Na patelni podsmażam cebulkę i czosnek. Kiedy są już gotowe przekładam do pomidorów. Paprykę kroję w paski i przekładam do garnka. Dolewam bulion. Doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Gotuję całość przez około 5 min do połączenia się wszystkich smaków. Całość blenduję na gładką masę.
Dekoruję listkami bazylii i serem pleśniowym.
Świetne :-). Czasem jadam coś podobnego ale bez czosnku.
OdpowiedzUsuńCzosnek jest zupełnie nie wyczuwalny w zupie, a dodaje dodatkowego aromatu :)
OdpowiedzUsuń