Składniki:
farsz
- ok. 2 kg ziemniaków
- 300 g twarogu
- 3 cebule
- sól, pieprz
ciasto:
- 600 g mąki tortowej
- szklanka gorącej wody
- szczypta soli
Wykonanie:
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ubijam na puree i odstawiam do ostygnięcia. Cebulkę kroję w małą kostkę i podsmażam na oleju.Dodaję do ostudzonych ziemniaków.Dodaję pokruszony twaróg.Doprawiam solą i pieprzem.
Ciasto można zrobić na dwa sposoby. Ręcznie lub w melakserze. Ja jednak wolę ręcznie bo cały czas mam pod kontrolą konsystencję ciasta. Mąkę wysypuję na stolnicę. Dodaję szczyptę soli. Dolewam partiami wodę (musi być gorąca) i mieszam ciasto. Musi być dość wilgotne i elastyczne, wtedy łatwiej później będzie się kleiło.
Ciasto wałkuję na blacie. Szklanką wykrawam kółka. Dodaje farsz łyżeczką i sklejam brzegi.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. I gotowe :) pyszne :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)