sobota, 7 lutego 2015

Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem - obiad w 10 minut

Zdarza się, że nie mam czasu na przygotowanie posiłku.Wolę wtedy zrobić coś sama na szybko niż korzystać z dań na wynos. I to danie wtedy sprawdza się idealnie. Przygotowuje się je tyle, ile czasu gotuje się makaron. Korzystam z mrożonego groszku, którego smak uwielbiam więc zawsze mam na czarną godzinę w zamrażalce. Boczek kupuję parzony, taki z niewielką ilością tłuszczu i bardziej przypominający wędlinę. Makaron to raczej standard w większości domów. I składniki gotowe. Nie podaje dokładnej gramatury bo to danie tego nie wymaga :)

Składniki:

  • makaron - rodzaj według własnego uznania
  • groszek mrożony( nie można zastąpić konserwowym)
  • kawałek boczku wędzonego parzonego
  • śmietanka 12% w kartoniku, musi być rzadka
  • sól, pieprz do smaku
  • ser cheddar
Wykonanie:

Wstawiam wodę na makaron. W tym czasie kroję boczek w paseczki i podsmażam bez dodawania tłuszczu. Smażę do zrumienienia, następnie dodaje mrożony groszek i jeszcze chwilę duszę wszystko razem pod pokrywką. Następnie dodaję śmietankę i zwiększam grzanie tak aby sos się zredukował.Doprawiam solą i pieprzem. Kiedy makaron się ugotuje, dodaję go do sosu i mieszam do połączenia składników. Na końcu dekoruje wiórkami z cheddara. 

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)