Składniki:
- 300 g gruszek
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka miodu
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku
- 100 g cukru białego+ 50 g brązowego(1 łyżeczka do posypania ciasta)
Wykonanie:
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na cząstki i wyciąć środek. Pokroić w paseczki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Składniki podzielić na suche i mokre. Do jednego naczynia wsypać : mąkę, proszek, cukier,imbir i cynamon, do drugiego: olej, jajka, śmietanę i miód. Składniki połączyć ze sobą, ale nie mieszać zbyt długo. Na końcu dodać gruszki. Ponownie wymieszać do połączenia się składników.
Całość przełożyć do formy a na wierzchu posypać brązowym cukrem.
Piec około 30 minut w 180 st.C.
Całość przełożyć do formy a na wierzchu posypać brązowym cukrem.
Piec około 30 minut w 180 st.C.
Ale fajny prosty przepis... I szybko się piecze, to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń