na spód
- 180 g miękkiego masła
- 150 g mąki
- 200 g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka
środek
- 900 g prażonych jabłek
- cynamon, kardamon, wanilia
beza
- 6 białek
- 200 g cukru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ze składników na spód wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Odstawić na około 30 minut.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę wysmarowaną masłem. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w 180 St.C.
Na upieczony spód wykładamy jabłka oraz bezę. Białka na bezę ubijamy na gładko. Po około 2 minutach dodajemy cukier po łyżce, wciąż ubijając. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Beza musi być po ubijaniu lśniąca.
Pieczemy ponownie jabłka i bezę przez około 20 minut w 180 St.C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze przez 10 minut przy otwartych drzwiczkach.
Ciasto jak chmurka:)
Rzeczywiście wygląda jak chmurka:)
OdpowiedzUsuńHa! Mój, ale w wersji ulepszonej!!!
OdpowiedzUsuń