niedziela, 16 listopada 2014

Szarlotka z bezą

Składniki:

na spód
  • 180 g miękkiego masła
  • 150 g mąki
  • 200 g cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
środek
  • 900 g prażonych jabłek
  • cynamon, kardamon, wanilia
beza
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:

Ze składników na spód wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Odstawić na około 30 minut. 
Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę wysmarowaną masłem. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w 180 St.C.
Na upieczony spód wykładamy jabłka oraz bezę. Białka na bezę ubijamy na gładko. Po około 2 minutach dodajemy cukier po łyżce, wciąż ubijając. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Beza musi być po ubijaniu lśniąca. 
Pieczemy ponownie jabłka i bezę przez około 20 minut  w 180 St.C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze przez 10 minut przy otwartych drzwiczkach. 


Ciasto jak chmurka:)


2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)