Składniki:
- 400 g dyni upieczonej wcześniej i wydrążonej z pestek (warto kupić dynię o wadze około 1 kg)
- 3 szklanki mąki pszennej
- jajko
- sól
- cynamon
- brązowy cukier
- masło
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Dynię musimy najpierw upiec. Najlepiej przekroić ją na pół a potem na małe półksiężyce i w takie postaci wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 St.C.
Kiedy dynia będzie już miękka, odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki i zmiksować blenderem.
Zmiksowaną dynię połączyć z mąką i wyrabiać na gładką masę. Ciasto dzielimy na kilka części, formujemy wałeczki i tniemy na skośne kawałki.
Gotujemy w osolonej wodzie ok.3 minut od czasu wypłynięcia.
Polewamy roztopionym masłem, brązowym cukrem, cynamonem i posypujemy orzechami.
Bardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńAle pomysł! Niesamowite, musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuń