Składniki:
- 2 duże jabłka- ja uwielbiam szarą renetę do takich ciast
- 175 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- 2 szklanki mąki
- esencja waniliowa
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon, kardamon, cukier brązowy
Wykonanie:
Składniki najlepiej ucierać mikserem. Najpierw masło łącze z cukrem, Dodaję jajka, śmietanę. Następnie wanilię, mąkę i proszek. Ciasto wylewam na formę ceramiczną o średnicy około 30 cm wysmarowaną masłem i wysypaną bułką.
Jabłka obieram i dzielę na cząstki. kroję na małe plasterki i układam na wierzchu ciasta. Posypuję przyprawami i brązowym cukrem. Piekę 20 minut w 180 St.C.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudownie musiał pachnieć :)
OdpowiedzUsuń