poniedziałek, 24 listopada 2014

Roladki drobiowe z pietruszkowym pesto

To pierwszy wypróbowany przeze mnie przepis od quchennych inspiracji. Jestem bardzo zadowolona.Wyszły bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz je przygotuje.

Składniki na roladki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 4 plasterki szynki 
  • sól, pieprz
Składniki na pesto:
  • pęczek pietruszki
  • garść migdałów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
Składniki na sos:
  • 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego(ja wykorzystałam prawdziwy bulion, odlałam go z przygotowywanej w tym samym czasie zupy, można skorzystać z kostki rosołowej jednak nie jestem jej zwolennikiem)
  • 2 żółtka
  • masło do smażenia roladek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, płatki chilli
Wykonanie:

Filety rozbijam na cienkie kotlety. Przyprawiam pieprzem i solą. Przygotowuję pesto: miksuję pietruszkę i migdały w malakserze, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i sok z cytryny. Doprawiam do smaku. Filety smaruję pesto po całości i przykrywam plasterkiem szynki. Zwijam w rulon i spinam wykałaczkami.
Obsmażam roladki o obu stron na maśle. Podlewam bulionem i duszę pod przykryciem ok 10 minut. Następnie roladki wyjmuję z bulionu. Bulion zostawiam na gazie ale zmniejszam grzanie.
Żółtka roztrzepuję w osobnym naczyniu z dodatkiem soku z cytryny. Dolewam po łyżce gorącego bulionu i kiedy żółtka się zahartują dodaję do całości bulionu.Energicznie mieszam.Mąkę łączę z wodą i również dodaję do sosu cały czas mieszając. Na koniec zaprawiam 2 łyżkami śmietany i przyprawiam solą,pieprzem i chilli. Z roladek wyciągam wykałaczki.

I gotowe :) Smacznego :)

1 komentarz:

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)