Składniki na roladki:
- 4 filety z kurczaka
- 4 plasterki szynki
- sól, pieprz
Składniki na pesto:
- pęczek pietruszki
- garść migdałów
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Składniki na sos:
- 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego(ja wykorzystałam prawdziwy bulion, odlałam go z przygotowywanej w tym samym czasie zupy, można skorzystać z kostki rosołowej jednak nie jestem jej zwolennikiem)
- 2 żółtka
- masło do smażenia roladek
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- sól, pieprz, płatki chilli
Wykonanie:
Filety rozbijam na cienkie kotlety. Przyprawiam pieprzem i solą. Przygotowuję pesto: miksuję pietruszkę i migdały w malakserze, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i sok z cytryny. Doprawiam do smaku. Filety smaruję pesto po całości i przykrywam plasterkiem szynki. Zwijam w rulon i spinam wykałaczkami.
Obsmażam roladki o obu stron na maśle. Podlewam bulionem i duszę pod przykryciem ok 10 minut. Następnie roladki wyjmuję z bulionu. Bulion zostawiam na gazie ale zmniejszam grzanie.
Żółtka roztrzepuję w osobnym naczyniu z dodatkiem soku z cytryny. Dolewam po łyżce gorącego bulionu i kiedy żółtka się zahartują dodaję do całości bulionu.Energicznie mieszam.Mąkę łączę z wodą i również dodaję do sosu cały czas mieszając. Na koniec zaprawiam 2 łyżkami śmietany i przyprawiam solą,pieprzem i chilli. Z roladek wyciągam wykałaczki.
I gotowe :) Smacznego :)
Obsmażam roladki o obu stron na maśle. Podlewam bulionem i duszę pod przykryciem ok 10 minut. Następnie roladki wyjmuję z bulionu. Bulion zostawiam na gazie ale zmniejszam grzanie.
Żółtka roztrzepuję w osobnym naczyniu z dodatkiem soku z cytryny. Dolewam po łyżce gorącego bulionu i kiedy żółtka się zahartują dodaję do całości bulionu.Energicznie mieszam.Mąkę łączę z wodą i również dodaję do sosu cały czas mieszając. Na koniec zaprawiam 2 łyżkami śmietany i przyprawiam solą,pieprzem i chilli. Z roladek wyciągam wykałaczki.
I gotowe :) Smacznego :)
Fajny pomysł, do wypróbowania :*
OdpowiedzUsuń