- około 800 g dyni piżmowej
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 500 ml bulionu warzywnego(może być z kostki, ja przygotowuje wcześniej i korzystam z zamrożonego)
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- sól, pieprz, płatki chilli, tymianek
- olej rzepakowy lub kokosowy
Wykonanie:
Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą i selerem. Najpierw w większym garnku podsmażamy cebulę na oleju, po około 2 minutach dodajemy seler i dynię. Chwilę wszystko smażymy, następnie dodajemy bulion i wszystko gotujemy aż dynia zmięknie. Twa to około 15-20 minut. Kiedy wszystkie składniki są gotowe, wyłączamy gaz i miksujemy całość składników blenderem na gładki krem. Następnie ponownie włączamy grzanie, dodajemy mleczka kokosowego i czekamy, aż zupa zacznie wrzeć. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Zioła można dodawać według ulubionych smaków. Ja dodaje również chilli, aby przełamać słodki smak dyni.
uwielbiam dynię! w szczególności w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuń