Z podanych poniżej składników wyszło mi 15 sztuk muffinów.
Składniki:
- 300 g gruszek
- 1 łyżka imbiru
- 1 łyżka miodu
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku
- 100 g cukru białego+ 50 g brązowego(1 łyżeczka do posypania muffinów)
Wykonanie:
Gruszki obrać ze skórki, podzielić na cząstki i wyciąć środek. Pokroić w małą kostkę. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
Składniki podzielić na suche i mokre.Do jednego naczynia wsypać : mąkę, proszek, cukier i imbir, do drugiego: olej, jajka, śmietanę i miód. Składniki połączyć ze sobą, ale nie mieszać zbyt długo. Na końcu dodać gruszki. Ponownie wymieszać do połączenia się składników.
Ja moje muffiny piekę w foremce do tego przeznaczonej z papilotkami. Można oczywiście skorzystać z formy silikonowej.
Otwory do muffinów wypełniam do 3/4 wysokości. Każdą babeczkę posypuję brązowym cukrem.
Piekę około 20 minut w 200 st.C.
Autorem przepisu jest Nigella Lawson, ja skorzystałam z przepisu od Moich Wypieków
Dziś czegoś takiego właśnie mi trzeba ;)
OdpowiedzUsuń