Składniki:
- 400 g soczewicy czerwonej- około 2 szklanek
- 5 szklanek wody
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 2 cebule
- olej kokosowy do smażenia(można zastąpić innym)
- przyprawy:kumin, kurkuma, curry, garam-masala, sól, imbir, kolendra
Wykonanie:
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy soczewicę i chwilkę wszystko podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Znowu chwilę podsmażamy. Dolewamy wodę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami które wymieniłam w składnikach.Gotujemy około 15-20 minut, do momentu aż soczewica będzie miękka. Na samym końcu dolewamy mleczko kokosowe. Całość gotujemy jeszcze ok.3-5 min.
Zdecydowanie moje smaki! Wypróbuję:) Czy może być zielona soczewica?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ale ja zawsze kupuje tylko czerwoną i z niej robię również zupę:)
UsuńDziś zrobiłam, jest pyszna :) dodałam jeszcze chili, super rozgrzewa i syci...
UsuńTeż dodaje chilli ale w płatkach, właśnie muszę też zrobić na te mroźne dni bo uwielbiam tą zupkę:)
Usuńbardzo fajna aromatyczna zupa z nutką orientu ;)
OdpowiedzUsuń