czwartek, 28 sierpnia 2014

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Kasze królują, kolejny przepis tym razem z kaszą gryczaną w roli głównej. 
Pierwszy raz jadłam te pierogi i powiem szczerze- zdaję sobie sprawę, że nie zachwycą każdego.
Raczej będą bardziej smakowały osobom które uwielbiają smak kaszy gryczanej. Mojemu mężowi bardzo przypadły do gustu,mi mniej. Ale uwielbiam próbować czegoś nowego i Was też zachęcam. 

Składniki na farsz: 
  • 2 woreczki kaszy gryczanej 
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 2 średnie cebule
  • sól,pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • natka pietruszki(obcja)
Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości. Wszystkie składniki łączymy ze sobą: kaszę, twaróg i cebulę. Przyprawiamy do smaku. Jeśli lubimy warto do farszu dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Podaję z jogurtem naturalnym lub podsmażoną cebulką. 

Przepisy na ciasto do pierogów zna każdy, ja najczęściej robię z mąki, ciepłej wody i jajka. Ostatnio znajoma sprzedała mi patent na to, że najlepsze ciasto wychodzi jedynie z mąki i wrzącej wody. Następnym razem wypróbuje. 







3 komentarze:

  1. Bardzo lubię to połączenie, w pierogach jeszcze nie jadłam ale musi być pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię te pierogi ale gotowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcie zrobiłam podsmażonych ale gotowane jedliśmy cały czas :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)