Kasze królują, kolejny przepis tym razem z kaszą gryczaną w roli głównej.
Pierwszy raz jadłam te pierogi i powiem szczerze- zdaję sobie sprawę, że nie zachwycą każdego.
Raczej będą bardziej smakowały osobom które uwielbiają smak kaszy gryczanej. Mojemu mężowi bardzo przypadły do gustu,mi mniej. Ale uwielbiam próbować czegoś nowego i Was też zachęcam.
Składniki na farsz:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 300 g twarogu półtłustego
- 2 średnie cebule
- sól,pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- natka pietruszki(obcja)
Wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko, odstawiamy do ostygnięcia. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy do miękkości. Wszystkie składniki łączymy ze sobą: kaszę, twaróg i cebulę. Przyprawiamy do smaku. Jeśli lubimy warto do farszu dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki. Podaję z jogurtem naturalnym lub podsmażoną cebulką.
Przepisy na ciasto do pierogów zna każdy, ja najczęściej robię z mąki, ciepłej wody i jajka. Ostatnio znajoma sprzedała mi patent na to, że najlepsze ciasto wychodzi jedynie z mąki i wrzącej wody. Następnym razem wypróbuje.
Bardzo lubię to połączenie, w pierogach jeszcze nie jadłam ale musi być pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te pierogi ale gotowane :)
OdpowiedzUsuńZdjęcie zrobiłam podsmażonych ale gotowane jedliśmy cały czas :)
Usuń