W ostatnich miesiącach nastąpiło u mnie trochę zmian, do których musiałam przywyknąć, ale wracam z nowymi przepisami i myślę, że do zdecydowanie regularniejszych wpisów. Tyle słowem wstępu po długiej nieobecności. Na dole pyszny przepis, który wypróbowałam kilka tygodni temu i bardzo przypadł mi do gustu. Podpatrzony w jednej ze Szczecińskich restauracji. Cieszę się, że udało mi się odwzorować smaki.
Składniki:
- makaron brązowy tagiatelle
- 200 g łososia świeżego
- 1/3 opakowania szpinaku baby (ewentualnie tyle samo mrożonego)
- mały słoiczek kaparów
- łyżka masła
- 3 łyżki mąki
- 0,5 litra śmietanki 12% do zup i sosów
- ząbek czosnku, sól, pieprz
Wykonanie:
Na patelni podsmażamy szpinak, do momentu aż zmniejszy objętość. Następnie dodajemy łososia, którego dzielimy na małe cząstki. W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ze składników powstanie zasmażka dodajemy śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy sos ze szpinakiem i łososiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kapary. Chwilę podgrzewamy i gotowe. Podajemy z makaronem-najlepiej smakuje z tym pełnoziarnistym.
MEGA ! będę to jadł raz w tygodniu do końca moich dni :D dzięki za trud i keep it up
OdpowiedzUsuń