Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- opakowanie makaronu duże muszle
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz, papryka ostra
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml mleka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Makaron obgotować około 3-4 minut, przelać na durszlak i zalać zimną wodą. Muszle muszą być w miarę twarde,aby łatwiej było nakładać do nich farsz.
Mięso mielone podsmażyć na patelni z cebulą, dodać pomidory i przyprawy. Sos dobrze zredukować, aby nie był wodnisty.
W osobnym garnku roztopić masło. Dodać 2 łyżki mąki i mieszać aby powstała zasmażka. Na końcu dolać mleka i mieszać do momentu powstania sosu o zwartej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso połączyć z sosem beszamelowym i takim farszem napełniać muszle.
Zapiekać około 15 minut w 200 st.C.
Ja podaję z rukolą.
Smacznego:)
Uwielbiam takie smaki! I jak pięknie podane:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron w udziwnionych postaciach...Ale kiedy zdarzyło mi się pierwszy raz zaprzyjaźnić z muszlami w rozmiarze xxl, w połowie nadziewania, miałam ochotę wyrzucić je przez okno (razem z resztą farszu)... Pożycz mi troszkę cierpliwości, to wypróbuję Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci się uda, całość przygotowuje się bardzo szybko i sprawnie. Polecam i życzę powodzenia.
Usuń