niedziela, 2 lutego 2014

Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym

Włoskie smaki...uwielbiam!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • opakowanie makaronu duże muszle
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 mała cebula
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz, papryka ostra
Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Makaron obgotować około 3-4 minut, przelać na durszlak i zalać zimną wodą. Muszle muszą być w miarę twarde,aby łatwiej było nakładać do nich farsz. 
Mięso mielone podsmażyć na patelni z cebulą, dodać pomidory i przyprawy. Sos dobrze zredukować, aby nie był wodnisty. 
W osobnym garnku roztopić masło. Dodać 2 łyżki mąki i mieszać aby powstała zasmażka. Na końcu dolać mleka i mieszać do momentu powstania sosu o zwartej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. 
Mięso połączyć z sosem beszamelowym i takim farszem napełniać muszle. 
Zapiekać około 15 minut w 200 st.C. 
Ja podaję z rukolą. 

Smacznego:) 












3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie smaki! I jak pięknie podane:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron w udziwnionych postaciach...Ale kiedy zdarzyło mi się pierwszy raz zaprzyjaźnić z muszlami w rozmiarze xxl, w połowie nadziewania, miałam ochotę wyrzucić je przez okno (razem z resztą farszu)... Pożycz mi troszkę cierpliwości, to wypróbuję Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno Ci się uda, całość przygotowuje się bardzo szybko i sprawnie. Polecam i życzę powodzenia.

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)