Składniki:
Biszkopt:
- 4 duże jajka lub 5 mniejszych
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 150 ml soku bananowego
Masa jogurtowa:
- 1 kg jogurtu naturalnego
- 300 ml śmietanki 30%
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki żelatyny
Wierzch ciasta:
- 3 galaretki cytrynowe
- 4 duże banany
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywno. Kiedy masa będzie już biała, dodajemy żółtka. Do jajek dodajemy przesianą mąkę. Całość mieszamy. Dodając mąkę nie trzeba już całości miksować. Wystarczy wymieszać łyżką.
Spód ciasta pieczemy w 180 st.C. około 15-20 minut.
Jogurt łączymy z cukrem i miksujemy chwilę. Wcześniej przygotowujemy żelatynę, którą trzeba rozrobić w około 1/2 szklanki wątku i bardzo dobrze wymieszać a następnie wystudzić. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do jogurtu i miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy skórkę z cytryny. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę która powinna być schłodzona wcześniej w lodówce. Całość składników łączymy.
W między czasie rozrabiamy 3 galaretki w 3/4 zalecanej ilości wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Warunki zimowe najlepiej sprzyjają szybkiemu schłodzeniu się galaretki:) Najlepiej żeby lekko stężała, aby łatwiej było ją nakładać na wierzch ciasta.
Kiedy biszkopt jest już upieczony i wystudzony nasączamy go sokiem bananowym. Na biszkopt wylewamy masę jogurtową i schładzamy całość w lodówce około godziny.
Kiedy warstwa jogurtu będzie już sztywna układamy na niej plasterki bananów. Całość przykrywamy warstwą galaretki i chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto na blaszkę o wymiarach 40x25 cm.
Przepis pochodzi z bardzo fajnego bloga którego ostatnio znalazłam prowadzonego przez Mateusza.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)