sobota, 25 stycznia 2014

Ciasto z bananami i galaretką

Pyszne ciacho. Jest trochę pracochłonne, ale warte przygotowania. Polecam.

Składniki:

Biszkopt: 

  • 4 duże jajka lub 5 mniejszych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 150 ml soku bananowego 
Masa jogurtowa:
  • 1 kg jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki żelatyny
Wierzch ciasta:
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 4 duże banany

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem z cukrem na sztywno. Kiedy masa będzie już biała, dodajemy żółtka. Do jajek dodajemy przesianą mąkę. Całość mieszamy. Dodając mąkę nie trzeba już całości miksować. Wystarczy wymieszać łyżką. 
Spód ciasta pieczemy w 180 st.C. około 15-20 minut. 

Jogurt łączymy z cukrem i miksujemy chwilę. Wcześniej przygotowujemy żelatynę, którą trzeba rozrobić w około 1/2 szklanki wątku i bardzo dobrze wymieszać a następnie wystudzić. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do jogurtu i miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy skórkę z cytryny. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę która powinna być schłodzona wcześniej w lodówce. Całość składników łączymy. 

W między czasie rozrabiamy 3 galaretki w 3/4 zalecanej ilości wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Warunki zimowe najlepiej sprzyjają szybkiemu schłodzeniu się galaretki:) Najlepiej żeby lekko stężała, aby łatwiej było ją nakładać na wierzch ciasta.

Kiedy biszkopt jest już upieczony i wystudzony nasączamy go sokiem bananowym. Na biszkopt wylewamy masę jogurtową i schładzamy całość w lodówce około godziny.
Kiedy warstwa jogurtu będzie już sztywna układamy na niej plasterki bananów. Całość przykrywamy warstwą galaretki i chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. 

Ciasto na blaszkę o wymiarach 40x25 cm. 

Przepis pochodzi z bardzo fajnego bloga którego ostatnio znalazłam prowadzonego przez Mateusza

Smacznego:)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)