Składniki- na dwie porcje:
- 2 spore garście świeżego szpinaku
- 1 gruszka
- 1/2 czerwonego grejpfruta
- 3 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni
- 50 g sera pleśniowego lazur
Sos:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego białego
Wykonanie:
Sałatkę układamy warstwowo, wtedy ładniej się prezentuje na talerzu. Najpierw wykładamy szpinak, na niego układamy pokrojoną na cienkie plasterki gruszkę, pokrojonego w kostkę grejpfruta i ser lazur. Całość polewamy sosem i na koniec posypujemy uprażonymi migdałami.
Sałatka w 5 minut, a połączenie smaków...mmmm:)
Intrygujące połączenie smaków! Do wypróbowania, może tylko lazur zastąpie łagodniejszym serem. Co o tym myślisz?
OdpowiedzUsuńOczywiście można zastąpić innym serem, ale polecam spróbować w tej wersji bo ser pokrojony w małe kosteczki nie jest mocno wyczuwalny w smaku.
Usuń