środa, 22 stycznia 2014

Zimowa sałatka ze świeżym szpinakiem, serem pleśniowym i gruszką

Pomyśl na tą sałatkę zrodził mi się w głowie bardzo spontanicznie.Szukam ostatnio nowych smaków, bo ta zimowa aura nie nastraja najlepiej. Jest pyszna, serdecznie Wam ją polecam.


Składniki- na dwie porcje:


  • 2 spore garście świeżego szpinaku
  • 1 gruszka
  • 1/2 czerwonego grejpfruta
  • 3 łyżki migdałów uprażonych na suchej patelni
  • 50 g sera pleśniowego lazur
Sos:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego białego
Wykonanie:

Sałatkę układamy warstwowo, wtedy ładniej się prezentuje na talerzu. Najpierw wykładamy szpinak, na niego układamy pokrojoną na cienkie plasterki gruszkę, pokrojonego w kostkę grejpfruta i ser lazur. Całość polewamy sosem i na koniec posypujemy uprażonymi migdałami. 

Sałatka w 5 minut, a połączenie smaków...mmmm:)







2 komentarze:

  1. Intrygujące połączenie smaków! Do wypróbowania, może tylko lazur zastąpie łagodniejszym serem. Co o tym myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zastąpić innym serem, ale polecam spróbować w tej wersji bo ser pokrojony w małe kosteczki nie jest mocno wyczuwalny w smaku.

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)