niedziela, 10 lutego 2013

Banoffee

Pyszne ciasto ale tak kaloryczne, że po takim kawałeczku niedzielny długi spacer murowany:)

Inspiracja pochodzi od Dorotki z pozytywnej kuchni. Musiałam go troszeczkę zmodyfikować. W przepisie Doroty mamy podane aby dodać pół kostki masła do wykonania spodu, natomiast ja musiałam dać całą, inaczej ciastka nie chciały się połączyć.

Składniki na spód ciasta:

  • 250 g ciastek owsianych
  • 100 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 5 dużych bananów
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 500 g masy kajmakowej
  • 1 łyżka cukru pudru
Do tego ciasta wykorzystałam tortownicę o średnicy 20 cm i papier do pieczenia którym wyłożyłam tortownicę. 

Wykonanie:

Najpierw miksuje ciasteczka na proszek. Dodaje rozpuszczone masło i formuje spód tak aby wylepić również boki tortownicy. Tak przygotowany spód odstawiam na około 15 minut do lodówki. Kiedy spód zrobi się już twardy, masę kajmakową przelewam na dno ciasta. Następnie ubijam śmietankę na sztywno i dodaję łyżkę cukru pudru. Ubitą śmietankę nakładam na masę kajmakową. Banany pokrojone w plasterki układam w formie koła, ściśle jeden przy drugim. Na tarce ścieram gorzką czekoladę. Nakładam kolejną warstwę bitej śmietany, znów banany i startą czekoladę. Najlepiej ciasto odstawić do lodówki na 2 lub 3 godziny. 





Przepis dodany do akcji:

9 komentarzy:

  1. Dobrze , że widzę ten tort tylko na zdjęciu ... gdyby stał przede mną sięgnęłabym po kawek na pewno i tyle byłoby z diety :):):)
    Bardzo apetyczny torcik ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ja nie robię takich ciast na co dzień.. żeby nie kusiły:)

      Usuń
  2. to ja bym wzięła wielki kawał, a potem poszła na trening :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten deser za niezwykłą prostotę i smak:)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  4. za to ciacho się dołączę;)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)