niedziela, 27 stycznia 2013

Śledź pod pierzynką

Przepis dość czasochłonny, ale warto się czasem poświęcić. Przepisów na to danie jest wiele, ja zainspirowałam się tym.

Składniki:
  • wiaderko śledzi solonych
  • 4 gotowane marchewki
  • 3 gotowane buraki
  • 4 gotowane ziemniaki
  • 3 gotowane jajka
  • 1 duża cebula
  • mleko
  • olej
  • majonez/jogurt naturalny
  • sól
Wykonanie:

Najpierw śledzie trzeba dobrze wypłukać w wodzie a następnie zalać mlekiem i odstawić na ok.3 godziny. Warzywa ugotować w łupinach. Kiedy śledzie będą już gotowe, opłukać je z mleka i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić i dodać do śledzi. Zalać olejem i odstawić na kolejne 30 minut. Następnie już przygotowaną całość przekładać do szklanego naczynia. Najlepiej to danie prezentuje się w przezroczystej misce. 
Składniki nakładamy warstwami. Na spodzie miski śledzie, potem warstwa majonezu. Następnie na tarce trzemy ziemniaki. Rozkładamy je na całości i znów dodajemy majonez. Kolejna warstwa to buraki również starte na tarce, znów majonez i warstwa marchewki. Na końcu ścieramy ugotowane jajka. Każdą z warstw warzyw najlepiej jeszcze lekko posolić, ale to zależy od upodobać. Odstawić do lodówki na parę godzin żeby smaki się połączyły. 

Wskazówka! Buraki gotują się dużo dłużej niż reszta warzyw, jeśli gotujesz wszystkie warzywa razem, sprawdzaj je co jakiś czas i kiedy reszta warzyw będzie już miękka najlepiej je wyjąć, a buraki gotować dalej. Ja zastąpiłam majonez jogurtem i wyszło bardzo smaczne.









2 komentarze:

  1. Ale mi smaka narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ulubione śledzie mojego męża :):)
    my dodajemy jeszcze zieleninki trochę ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)