Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego z szynki
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- szklanka mąki
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę. Przyprawić pieprzem, papryką i podsmażyć na patelni. Przełożyć do większego garnka. Pieczarki przekroić na pół, a potem na plasterki, cebulę w kostkę, paprykę w paseczki. Warzywa przełożyć do mięsa i zalać wodą tak aby całość była przykryta. Gotować aż do miękkości mięsa. U mnie trwało to dobre 50 minut do godziny. Potem całość posolić, dodać łyżkę sosu sojowego dla koloru. Doprawić do smaku.
Jeżeli chodzi o placki ziemniaczane to myślę, że każdy ma na nie inny sposób. Ja miksuje w melakserze ziemniaki, dodaje 2 jajka, mąkę, sól, pieprz i majeranek i smażę na złoty kolor.
I moje dane a'la placek po węgiersku gotowe.
Pysznie to wszystko wygląda. Uwielbiam placki z sosem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Uwielbiam WIEEELKIE ziemniaczane placki z węgierskim pikantnym gulaszem...
OdpowiedzUsuńJejku jak dawno nie jadłam takiego połączenia. A uwielbiam! Dziękuję, że mi przypomniałaś. Bardzo smakowicie wygląda u Ciebie:)
OdpowiedzUsuń