Składniki na ciasto :
- 200 g mąki pełnoziarnistej -u mnie Lubella
- 150 ml bardzo ciepłej wody
- 1 łyżeczka oliwy
Składniki na farsz:
- 400 g szpinaku mrożonego, koniecznie siekanego
- 80 g chudego twarogu
- 30 g sera feta
- sól, pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Na początku w garnku rozmrażam szpinak, odparowuje całą wodę tak aby szpinak w garnku był jak najbardziej suchy. Gotowy szpinak studzę, a następnie odciskam przez ściereczkę bawełnianą. Do szpinaku dodaje twaróg i fetę, przyprawiam.
Jak już farsz jest gotowy, zajmuję się ciastem. Łącze wszystkie składniki i wyrabiam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielę na pół. Jedną część chowam pod odwróconą miską żeby nie wyschła. Drugą część rozwałkowuje i wykrawam szklanką okrągłe krążki. Nakładam farsz i zlepiam.
I kto powiedział, że pierogi to czasochłonne zajęcie?? ja uwielbiam pierogi wszelkiego rodzaju, a dziś zrobiłam jeszcze ruskie. Przepis wkrótce:)
Jaka zdrowa propozycja :) Uwielbiam pierogi ze szpinakiem, a ta pełnoziarnista wersja na pewno również by mi posmakowała
OdpowiedzUsuńzdrowe pierożki mogę jeść codziennie ,pyszny przepis ;d
OdpowiedzUsuńAle super! Ja to nie mam ręki do pierogów... Będę musiała się podszkolić bo też uwielbiam wszelkie pierogi. Jestem zaskoczona że z mąki pełnoziarnistej też wychodzą takie ładne:)
OdpowiedzUsuńwyszły po prostu obłędne..też bardzo mnie zdziwiło, że mogą wyjść tak świetne nie z tradycyjnej mąki. Są przede wszystkim bardziej dietetyczne:)
UsuńA to dla nas bardzo ważne:))))
Usuń