piątek, 26 października 2012

Pierożki pełnoziarniste ze szpinakiem

To kolejny bardzo dobry przepis z mojego ulubionego bloga dietetyczne fanaberie. Robiłam parę podejść do tego tematu, jednak zawsze kończyły się fiaskiem. Kiedyś robiłam takie pierogi ze szpinaku mrożonego w takiej bardzo zmiksowanej formie i niestety ale rozkleiły się podczas gotowania. Zniechęciłam się i długo przygotowywałam tylko tradycyjne pierogi. Ale te -są po prostu cudowne, a robi się je bardzo szybko. Ważne jest to aby szpinak dobrze odcisnąć. Ja wykorzystałam do tego bawełnianą ściereczkę. Dzięki temu farsz był mocno zbity i bardzo łatwo nakładało się go i sklejało pierożki.

Składniki na ciasto :
  • 200 g mąki pełnoziarnistej -u mnie Lubella
  • 150 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oliwy
Składniki na farsz:

  • 400 g szpinaku mrożonego, koniecznie siekanego 
  • 80 g chudego twarogu
  • 30 g sera feta
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Na początku w garnku rozmrażam szpinak, odparowuje całą wodę tak aby szpinak w garnku był jak najbardziej suchy. Gotowy szpinak studzę, a następnie odciskam przez ściereczkę bawełnianą. Do szpinaku dodaje twaróg i fetę, przyprawiam. 

Jak już farsz jest gotowy, zajmuję się ciastem. Łącze wszystkie składniki i wyrabiam do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielę na pół. Jedną część chowam pod odwróconą miską żeby nie wyschła. Drugą część rozwałkowuje i wykrawam szklanką okrągłe krążki. Nakładam farsz i zlepiam. 

I kto powiedział, że pierogi to czasochłonne zajęcie?? ja uwielbiam pierogi wszelkiego rodzaju, a dziś zrobiłam jeszcze ruskie. Przepis wkrótce:)







5 komentarzy:

  1. Jaka zdrowa propozycja :) Uwielbiam pierogi ze szpinakiem, a ta pełnoziarnista wersja na pewno również by mi posmakowała

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowe pierożki mogę jeść codziennie ,pyszny przepis ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super! Ja to nie mam ręki do pierogów... Będę musiała się podszkolić bo też uwielbiam wszelkie pierogi. Jestem zaskoczona że z mąki pełnoziarnistej też wychodzą takie ładne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszły po prostu obłędne..też bardzo mnie zdziwiło, że mogą wyjść tak świetne nie z tradycyjnej mąki. Są przede wszystkim bardziej dietetyczne:)

      Usuń
    2. A to dla nas bardzo ważne:))))

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)