Składniki:
- 175 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- esencja waniliowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki śmietany gęstej( ja korzystam z Piątnicy 18% kupowanej w Biedronce)
Wykonanie:
Ja moje ciasto ucieram w malakserze. Jest mi po prostu najłatwiej. Można skorzystać z miksera. Nie polecam ucierać ręcznie bo nie osiągniemy pożądanego efektu.
Najpierw masło ucieram z cukrem, następnie dodaje jajka, po jednym i stopniowo miksuje. Później dodaje śmietanę, wanilię a na końcu mąkę i proszek. Tak przygotowane ciasto wylewam na ceramiczną formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Nakładam owoce. Do tego robię prostą kruszonkę: końcówkę masła które zostaje z całej kostki mieszam z mąką i cukrem waniliowym. Posypuję ciasto. Całość piekę w 180 st. C przez 25 minut.
I gotowe!
Smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę spory kawałeczek do kawy:)
OdpowiedzUsuń