Inspiracja stąd
Składniki na tartę:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Składniki na wypełnienie tarty:
- 400 g szpinaku- u mnie świeży
- 400 g filetu z łososia
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 500 ml mleka
- sól, pieprz
Wykonanie:
I etap: Przygotowuje ciasto kruche. Wyrabiam podane wyżej składniki.Wkładam do lodówki na około 30 minut. Rozwałkowuje ciasto na wielkość formy i nakłuwam widelcem. Piekę w 190 st. C. przez 15-20 minut.
II etap: Łososia wkładam do garnka i zalewam mlekiem. Gotuję około 10 minut. Do mleka dodaje pieprzu cytrynowego, czosnku granulowanego i masła. Ugotowanego łososia przekładam na upieczoną tartę.
III etap: Szpinak myję i duszę na patelni z jedną łyżką masła. Dodaje czosnek. Nakładam na upieczoną tartę.
IV etap: przygotowuje sos beszamelowy. W garnku rozpuszczam masło, dodaje mąkę i energicznie mieszam. Następnie wlewam mleko i śmietankę. Całość doprawiam solą i pieprzem.
Całość tarty polewam sosem i piekę przez 20 minut w 180 st. C.
Niestety to danie nie lubi się fotografować, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że jest pyszne:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)