Pod tym przepisem jest mnóstwo pozytywnych komentarzy więc zaryzykowałam. I naprawdę było warto. Smakuję dobrze jeszcze nie zawekowana więc co dopiero będzie jak odstoi swoje.....Mmmmmm..pychota. Przepis trochę zmodyfikowałam.
Składniki:
- 2, 5 kg ogórków gruntowych
- 3 duże papryki czerwone
- 5 dużych cebul
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki octu jabłkowego ekologicznego( w oryginalnym przepisie 10% ocet spirytusowy)
- 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
- 2 łyżki soli morskiej
Wykonanie:
Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w cienkie słupki a cebulę w piórka. Wszystko najlepiej wrzucić do wielkiej miski żeby potem było łatwo mieszać. Pokrojone składniki połączyć z pozostałymi i postawić na jakieś 3 godziny.
Po tym czasie, rozłożyć do słoików i pasteryzować czyli ok.15 minut gotować słoiki w garnku. Na dno garnka najlepiej włożyć ściereczkę na której potem postawimy słoiki. Po obgotowaniu słoiki najlepiej poukładać zakrętką do dołu.
Z tego przepisu wyszło mi 12 słoików. Na pewno to nie koniec moich tegorocznych weków. Kolejnymi wartymi polecenia przepisami oczywiście się podzielę :)
Po tym czasie, rozłożyć do słoików i pasteryzować czyli ok.15 minut gotować słoiki w garnku. Na dno garnka najlepiej włożyć ściereczkę na której potem postawimy słoiki. Po obgotowaniu słoiki najlepiej poukładać zakrętką do dołu.
Z tego przepisu wyszło mi 12 słoików. Na pewno to nie koniec moich tegorocznych weków. Kolejnymi wartymi polecenia przepisami oczywiście się podzielę :)
ja też;)
OdpowiedzUsuń