Składniki:
- 2 pęczki botwinki z większym buraczkiem
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 5 ogórków gruntowych
- 0,5 l maślanki
- 0,5 l kefiru
- 0,5 l jogurtu naturalnego
- sól,pieprz, cukier
Wykonanie:
Botwinkę ugotować. W trakcie gotowania akurat jest czas na krojenie reszty składników.Wszystkie warzywa kroimy w małą kosteczkę. Pierwotnie chciałam zetrzeć ogórka, ale zrobiła się papka dlatego kostka jest lepsza. Kiedy buraczki będą już miękkie zalać zimną wodą. Następnie pokroić buraczki wraz z listkami na małą kostkę i dorzucić do reszty. Wszystko zalać maślanką, kefirem i jogurtem. Do smaku przyprawić solą i pieprzem, dobrze smakuje też lekko posłodzony.
Wygląda smakowicie, jeszcze nigdy nie robiłam chłodnika z botwinki, czas to nadrobić:)
OdpowiedzUsuń