czwartek, 23 sierpnia 2012

Bułeczki cebulowe

Długo chodził za mną ten przepis. Bułeczki super pasują do obiadu ale i do piwa:) Przepis pochodzi stąd

Składniki:


  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 duże cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta pieprzu/papryki ostrej
  • 1 jajko
Wykonanie:

I etap: Drożdże połączyć z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut. 

II etap:  Połączyć mąkę z solą, zaczynem z drożdży i ciepłą wodą(250ml). Wyrabiać na gładką masę. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. 

III etap: Przygotować farsz: obsmażyć cebulę na maśle. Ważne żeby cebula była miękka ale nie przysmażona. Doprawić solą, pieprzem i papryką. 

 IV etap: Ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć farsz i zwijać w rulon po krótszym boku. Pokroić na ok. 2 cm krążki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Ostawić jeszcze na parę minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piec 20 minut. 









5 komentarzy:

  1. Już wiem, że nie powinnam czytać przepisów o takiej porze, bo jak patrzę na bułeczki to robię się głodna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak mam, a zawsze czytam przepisy do późnej nocy i potem w brzuchu burczy:)

      Usuń
  2. Ależ one smakowicie się prezentują! Kilka razy już miałam ochotę się za takie zabrać ale jakoś nie wychodziło. Czas to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mogę jedną na śniadanko?:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)