Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 duże cebule pokrojone w piórka
- 2 łyżki masła
- szczypta pieprzu/papryki ostrej
- 1 jajko
Wykonanie:
I etap: Drożdże połączyć z ciepłą wodą i cukrem. Odstawić na 10 minut.
II etap: Połączyć mąkę z solą, zaczynem z drożdży i ciepłą wodą(250ml). Wyrabiać na gładką masę. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
III etap: Przygotować farsz: obsmażyć cebulę na maśle. Ważne żeby cebula była miękka ale nie przysmażona. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
IV etap: Ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć farsz i zwijać w rulon po krótszym boku. Pokroić na ok. 2 cm krążki. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Ostawić jeszcze na parę minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piec 20 minut.
cebularze, mniam!
OdpowiedzUsuńJuż wiem, że nie powinnam czytać przepisów o takiej porze, bo jak patrzę na bułeczki to robię się głodna :-)
OdpowiedzUsuńteż tak mam, a zawsze czytam przepisy do późnej nocy i potem w brzuchu burczy:)
UsuńAleż one smakowicie się prezentują! Kilka razy już miałam ochotę się za takie zabrać ale jakoś nie wychodziło. Czas to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńmogę jedną na śniadanko?:)
OdpowiedzUsuń