sobota, 1 września 2012

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Ten przepis zawsze robiłam w wersji z mięsem mielonym i pomidorami. Wersja bezmięsna już dawno chodziła mi po głowie i dziś zrealizowałam swój pomysł. Nie sugerowałam się żadnym przepisem, podaje Wam składniki na mój sposób na to danie.

Składniki: 

  • 500 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 250 g serka ricotta
  • opakowanie makaronu typu cannelloni
  • czosnek
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka
  • 4 plastry sera żółtego
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • szklanka mleka
Wykonanie: 

W garnku rozmrozić szpinak. Kiedy będzie już gotowy odparować tak aby zostało w nim jak najmniej wody. Odstawić aby trochę ostygł. Podać serek ricotta, przyprawy, czosnek i dobrze wymieszać. Surowe rurki makaronu napełnić farszem. 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać rurki. 



W osobnym garnku przygotować sos beszamelowy. 
Roztopić masło. Bardzo ważne aby do mieszania użyć trzepaczki ponieważ sos lubi przywierać.Trzeba go bardzo energicznie mieszać. Kiedy masło już się roztopi, po łyżce dodawać mąkę. Kiedy składniki zaczną gęstnieć dodawać mleko. Sos musi być dość gęsty. Przyprawić solą i pieprzem. 

Przygotowanym sosem pokryć rurki, na wierzch położyć plastry sera. Piec ok.30minut pod przykryciem, a potem 5 minut z włączonym termoobiegiem. My lubimy jeść mocno zrumienione, więc moja wersja wygląda tak:  



Naprawdę polecam! :)







6 komentarzy:

  1. Ricotta i szpinak to bezbłędne połączenie, pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona wersja canelloni. :) Pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. canneloni z ricottą? musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi chyba jednak bardziej smakuje wersja z pomidorami, ale lubię próbować nowych smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  5. MMMM mniam ! uwielbiam Cannelloni

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite :) Od dawna przymierzam się do tego dania i jakoś nie mogę się zebrać... chyba czas najwyższy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)