niedziela, 22 lipca 2012

Najlepsze muffinki czekoladowe

Muffinki od paru lat często lądują na stole podczas spotkań z przyjaciółmi. Ten przepis pochodzi od Nigelli. Jest najszybszym sposobem na upieczenie takich małych cudnych babeczek, które są wilgotne i prawie pozbawione mąki. Od momentu odkrycia tego przepisu na blogu Agi, o której mowa była w poście o bułkach własnej roboty,  zawsze staram się mieć w domu parę tabliczek gorzkiej czekolady w razie potrzeby:)
Najbardziej podoba mi się czas wykonania: 10minut, reszta to tylko pieczenie.

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100g)
  • 100g masła
  • 4 jajka całe
  • 150 g cukru
  • 50g mąki
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie: 


Najpierw w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę i masło. Mieszam aby składniki ładnie się połączyły. W tym czasie do miski wrzucam 4 jajka i cukier- całość miksuję, potem dodaję mąkę i sodę. Jak czekolada z masłem ostygnie lekko, łącze wszystko w jedną całość. Piekę 20 minut w temperaturze 180 st.C.


3 komentarze:

  1. Te muffinki są naprawdę świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam naleśniki z tego ciasta [bez dodatku sody]!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe...nie sądziłam, że to ciasto ma więcej zastosowań.

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)