Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- pęczek natki pietruszki
- czerstwa bułka
- 2 jajka
- przyprawy: czosnek, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, sól
- bułka tarta
Wykonanie:
Piersi zmielić razem z pietruszką. Jajka rozdzielić na białko i żółtko. Żółtko dodać do mięsa,rozmiękczonej w mleku bułki oraz przypraw. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Całość połączyć delikatnie mieszając tak aby piana od razu nie opadła.Z tak powstałej masy formować kotleciki i obtoczyć je w bułce. Dzięki takiemu rozwiązaniu kotleciki są delikatnie i miękkie. Naprawdę polecam. Jedynym minusem jest to, że najlepiej smakują smażone na patelni. Gdybyśmy je upiekli, byłyby bardziej twarde i suche.
Na pewno pyszne! Jaka ładna patera:)
OdpowiedzUsuń