niedziela, 15 lipca 2012

Łosoś pieczony z sałatką

To taki obiad, który mogłabym jeść codziennie. Przede wszystkich na plus działa to, że łosoś ma bardzo dużo wartości odżywczych, piekę go w folii więc nie zawiera nawet grama tłuszczu w postaci oleju, a z sałatką tak naprawdę tworzy zgrany duet. Dietetyczne danie, które można jeść z czystym sumieniem. Co ciekawe marynata w ogóle nie zawiera soli, której najlepiej unikać.

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia norweskiego

Marynata:
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu(można pominąć, ale to jedyny grzech w tym przepisie)
  • pieprz cytrynowy
  • sok z połowy cytryny i  otarta skórka
  • pieprz ziołowy


Marynatę najlepiej pozostawić na jakąś godzinę zanim upieczemy  łososia, wtedy smak jest najlepszy. Pieczemy ok. 20 minut w 200 st.C. 

Całość prezentuje się tak :




Ten post bierze udział w akcji:

3 komentarze:

  1. Taki łosoś musi być pyszny! Pięknie podany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. W sumie ogólnie pieczona ryba jest zazwyczaj smaczna i ja jestem wielkim zwolennikiem właśnie takiego podawania dań z ryby. Chociaż wiem, ze doskonałe są również koreczki z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/koreczki-z-lososiem-kaparami-i-awokado/ których nauczyłem się już robić na pamięć. Moim zdaniem warto jest jeść ryby w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)