czwartek, 20 listopada 2014

Kopytka z dyni z cynamonem i orzechami włoskimi

Dynię można przygotować na tysiące sposobów, zabierałam się do niej wiele razy i żałuję, że tak późno coś z niej robię. Jest bardzo wdzięcznym warzywem. Polecam dziś kopytka. Przepis pochodzi z pamiętnika piekarnika.

Składniki:
  • 400 g dyni upieczonej wcześniej i wydrążonej z pestek (warto kupić dynię o wadze około 1 kg)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • sól
  • cynamon
  • brązowy cukier
  • masło
  • orzechy włoskie
Wykonanie:
Dynię musimy najpierw upiec. Najlepiej przekroić ją na pół a potem na małe półksiężyce i w takie postaci wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 St.C. 
Kiedy dynia będzie już miękka, odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki i zmiksować blenderem. 
Zmiksowaną dynię połączyć z mąką i wyrabiać na gładką masę. Ciasto dzielimy na kilka części, formujemy wałeczki i tniemy na skośne kawałki. 
Gotujemy w osolonej wodzie ok.3 minut od czasu wypłynięcia. 
Polewamy roztopionym masłem, brązowym cukrem, cynamonem i posypujemy orzechami. 



2 komentarze:

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)