niedziela, 12 stycznia 2014

Makaron ryżowy z pieczonym łososiem

To danie odbiega znacznie od tych serwowanych na co dzień w moim domu.
Jednak takie azjatyckie smaki bardzo mi przypadły do gustu.

Składniki:

  • 250 g świeżego fileta z łososia
  • ok 150 g makaronu ryżowego, szerokiego
  • 2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki tartego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 większe papryczki chili
  • 2 łyżki sezamu i 1 łyżka migdałów-uprażone na suchej patelni
  • 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/4 soku z limonki
Do marynaty:
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego


Wykonanie:

Łososia najlepiej zamarynować i odstawić na całą noc do lodówki. Jeśli nie masz tyle czasu postaraj się aby odstał w lodówce przynajmniej godzinę.
Na drugi dzień łososia pieczemy ok.20 minut w 180st.C.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i sezamowy. Dodajemy pokrojoną cebulkę dymkę oraz starty imbir. Przez praskę przeciskamy 2 ząbki czosnku. Na końcu dodajemy papryczkę. Najlepiej usunąć gniazdka nasienne i wybierać jak największe papryczki, wtedy będą łagodniejsze. Chyba, że lubimy bardzo ostre potrawy, ja nie koniecznie.
Wyłączamy palnik i dodajemy szczypiorek, sos sojowy, sok z limonki.
Makaron ugotowany jak na opakowaniu, dodajemy do warzyw.
Na wierzchu układamy upieczonego łososia.
Posypujemy uprażonymi migdałami i sezamem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)