wtorek, 3 września 2013

Sałatka ze świeżym szpinakiem, truskawkami i szynką parmeńską

Ten przepis mnie zachwycił.Jest prosty a połączenie słodko wytrawnych smaków bardzo mi odpowiada. Jestem oczarowana takim połączeniem i na pewno nie raz jeszcze będę szukała podobnych inspiracji. Przepis pochodzi z mojego ulubionego kanału na Youtube a jest autorstwa Jacka Kuźmickiego,szefa kuchni jednej z warszawskich restauracji.

Składniki- podaję na jedną porcję:

  • garść świeżego szpinaku
  • 4,5 truskawek
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 plastry szynki parmeńskiej, prosciutto, wędzonej(według uznania)
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:

Szpinak i truskawki umyć i osuszyć. Plastry szynki przekroić na pół i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oliwy. Na suchej patelni uprażyć migdały. Całość składników nakładać na talerz. Sos wykonujemy z :musztardy, miodu, octu i oliwy. Całość polać sosem.






3 komentarze:

  1. Jestem pewna,że zachwyca smakiem bo wygląda wspaniale:)Super że wróciłaś:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.... Wygląda super!! Podane jak w restauracji. Nie lubię połączenia takich smaków co prawda, ale to danie wygląda tak apetycznie, że się chyba skuszę.... I miło, że dodałaś w końcu jakiś post:) Czekałam na Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały blog <3 wpadnij do mnie i zaobserwuj jak Ci się u mnie spodoba ;D http://agrestaco6.blogspot.com/search?updated-min=2013-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2014-01-01T00:00:00-08:00&max-results=6

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)