środa, 6 marca 2013

Sernik z kropelkami rosy

Pyszny sernik, dla tych którzy są zwolennikami puszystych a nie ciężkich i zbitych serników.
Ja sugerowałam się tym przepisem i bardzo go polecam, co prawda miałam większą blaszkę czego efektem jest niższy sernik, ale nie zmieniałam proporcji. Paulina skorzystała z blachy o wymiarach 28x18, a ja z 40x25 więc naprawdę nie ma to znaczenia, chyba, że chcecie uzyskać tak spektakularny efekt jak u Pauliny, czyli bardzo wysoki sernik.

Składniki na spód ciasta:

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 całe jajko
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Składniki na wierzch:
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie:

Składniki na spód połączyć ze sobą, zagniecione ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyłożyć ciastem wierzch blaszki. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Spód podpiec 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać ser, budynie, olej i mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Kiedy spód będzie już upieczony przelać na niego masę serową. Będzie ona bardzo rzadka i taka właśnie ma być. Wstawić do piekarnika na kolejne 45 minut. Kiedy sernik będzie już gotowy należy ubić pianę z białek z cukrem i nałożyć ją na wierzch ciasta. Ciasto jeszcze raz wstawić do piekarnika na max 10 minut. Ważne, żeby ten etap nie trwał za długo bo inaczej nie osiągniemy efektu rosy. Kiedy cały sernik będzie już gotowy i przestudzony chowamy go do lodówki.








3 komentarze:

  1. Rzeczywiście widzę kropelki! Cudne! Taka lekka alternatywa sernikowa w pełni mi odpowiada na nadchodzącą wiosnę. Warty wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smacznie ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)