środa, 14 listopada 2012

Pieczone pierogi z boczniakami

Zainspirowana książką i programem "Rewolucja na talerzu" postanowiłam wypróbować kolejny przepis i znów się nie zawiodłam. Pierogi wyszły wyśmienite. To moje pierwsze pieczone pierogi ale na pewno nie ostatnie.

Składniki:


Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
Farsz :
  • 500 g boczniaków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 cebule
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki sosu balsamicznego - gęstego i słodkiego
  • sól, pieprz świeżo mielony
Sos tymiankowy:
  • jogurt naturalny
  • świeży tymianek
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy do miski przykrytej ściereczką na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Boczniaki i cebulkę podsmażamy na oliwie. Dodajemy orzechy, natkę pietruszki i ocet balsamiczny. Przyprawiamy do smaku.
Ciasto musi być grubsze niż na standardowe pierogi. Wtedy będzie się je lepiej sklejać. Z ciasta wykrawamy  koła i nakładamy farsz. Po zlepieniu dodatkowo warto docisnąć brzegi jeszcze widelcem. Gotowe pierogi pieczemy około 20 minut w 190 st.C.
Z tymianku, jogurtu, soli i pieprzu przygotowujemy sos- i gotowe!






3 komentarze:

  1. Fajne.... robiłam coś podobnego z nieco innego ciasta. Jest pyyyyyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś zrobiłam pierogi pieczone i są rzeczywiście pyszne, podoba mi się ten sos:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze takich, ale wydają się warte spróbowania!
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)