niedziela, 28 października 2012

Tarta z łososiem i szpinakiem

Coś ostatnio uzależniłam się od szpinaku...Sprawdzam gdzie można go jeszcze wcisnąć:) Ale efekty są zadowalające. Dziś moja propozycja to tarta. Łosoś  ze szpinakiem, do tego sos beszamelowy. Ciekawe połączenie, bomba kalorii niestety, ale czasem można sobie pozwolić:)
Inspiracja stąd

Składniki na tartę: 

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na wypełnienie tarty:
  • 400 g szpinaku- u mnie świeży
  • 400 g filetu z łososia
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
Sos beszamelowy: 
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz
Wykonanie:

I etap: Przygotowuje ciasto kruche. Wyrabiam podane wyżej składniki.Wkładam do lodówki na około 30 minut. Rozwałkowuje ciasto na wielkość formy i nakłuwam widelcem. Piekę w 190 st. C. przez 15-20 minut. 
II etap: Łososia wkładam do garnka i zalewam mlekiem. Gotuję około 10 minut. Do mleka dodaje pieprzu cytrynowego, czosnku granulowanego i masła. Ugotowanego łososia przekładam na upieczoną tartę. 



III etap: Szpinak myję i duszę na patelni z jedną łyżką masła. Dodaje czosnek. Nakładam na upieczoną tartę. 



IV etap: przygotowuje sos beszamelowy. W garnku rozpuszczam masło, dodaje mąkę i energicznie mieszam. Następnie wlewam mleko i śmietankę. Całość doprawiam solą i pieprzem. 

Całość tarty polewam sosem i piekę przez 20 minut w 180 st. C. 



Niestety to danie nie lubi się fotografować, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że jest pyszne:) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)