piątek, 10 sierpnia 2012

Chłodnik

To pierwszy chłodnik w moim wydaniu, ale zostałam do niego zmobilizowana, bo od teściów dostaliśmy duuużo różnych pyszności z działki więc szkoda było żeby botwinka się zepsuła. Wyszedł pyszny.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki z większym buraczkiem
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 5 ogórków gruntowych
  • 0,5 l maślanki
  • 0,5 l kefiru
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • sól,pieprz, cukier
Wykonanie: 

Botwinkę ugotować. W trakcie gotowania akurat jest czas na krojenie reszty składników.Wszystkie warzywa kroimy w małą kosteczkę. Pierwotnie chciałam zetrzeć ogórka, ale zrobiła się papka dlatego kostka jest lepsza. Kiedy buraczki będą już miękkie zalać zimną wodą. Następnie pokroić buraczki wraz  z listkami na małą kostkę i dorzucić do reszty. Wszystko zalać maślanką, kefirem i jogurtem. Do smaku przyprawić solą i pieprzem, dobrze smakuje też lekko posłodzony.







1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie, jeszcze nigdy nie robiłam chłodnika z botwinki, czas to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)