Składniki:
- 4 pęczki szczypiorku z cebulką
- 4 ząbki czosnku
- 4 soczyste jabłka
- łyżka masła
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml śmietanki kremówki
- 600 ml bulionu warzywnego(polecam własnej roboty a nie z kostki)
- sól, pieprz
- grzanki
- ser żółty
Wykonanie:
Cebulkę razem ze szczypiorkiem siekam. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam szczypiorek z cebulką i czosnkiem.Po paru minutach dodaje jabłka i podsmażam całość jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dolewam białego wina i czekam aż płyn odparuje.Całość składników przekładam do garnka. Dolewam bulion i gotuję doprowadzając do wrzenia. Doprawiam solą i pieprzem. Całość zupy miksuję blenderem a następnie dodaję śmietankę kremówkę.
Grzanki rozkładam na papierze do pieczenia na kilka porcji (w zależności dla ilu osób szykujemy posiłek), ser ścieram na tarce o grubych oczkach i nakładam na grzanki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 St.C. do momentu aż grzanki się zrumienią a ser przypiecze.
Zupę przelewam do talerzy. Na górę nakładam grzanki z serem. I gotowe :)
Niesamowite połączenie! Uwielbiam zupe cebulową ale w takiej wersji próbowalam po raz pierwszy. jestem zachwycona. Nie spodziewałam się, że to tak świetnie smakuje! dzieki za pomysł :) zapraszam w wolnej chwili do siebie, jestem początkująca ale może też coś wpadnie w oko :) Pozdrawiam Katarzyna.
OdpowiedzUsuńhttps://smaczniejemy.wordpress.com/
Bardzo się cieszę, że się odważyłaś spróbować.Ja też byłam mile zaskoczona tym smakiem.Na pewno wpadnę na Twojego bloga.Pozdrawiam :)
Usuń