czwartek, 22 stycznia 2015

Zupa krem z cebuli i jabłek

Wiem, że połączenie smaków w tej zupie może trochę zadziwiać. Ja też byłam nieco zdziwiona kiedy pierwszy raz go próbowałam. Ale jest świetnym rozwiązaniem jako przystawka dla gości.

Składniki:

  • 4 pęczki szczypiorku z cebulką
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 soczyste jabłka
  • łyżka masła
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 600 ml bulionu warzywnego(polecam własnej roboty a nie z kostki)
  • sól, pieprz
  • grzanki
  • ser żółty
Wykonanie:

Cebulkę razem ze szczypiorkiem siekam. Jabłka obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam szczypiorek z cebulką i czosnkiem.Po paru minutach dodaje jabłka i podsmażam całość jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dolewam białego wina i czekam aż płyn odparuje.Całość składników przekładam do garnka. Dolewam bulion i gotuję doprowadzając do wrzenia. Doprawiam solą i pieprzem. Całość zupy miksuję blenderem a następnie dodaję śmietankę kremówkę.
Grzanki rozkładam na papierze do pieczenia na kilka porcji (w zależności dla ilu osób szykujemy posiłek), ser ścieram na tarce o grubych oczkach i nakładam na grzanki. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 St.C. do momentu aż grzanki się zrumienią a ser przypiecze. 

Zupę przelewam do talerzy. Na górę nakładam grzanki z serem. I gotowe :)




2 komentarze:

  1. Niesamowite połączenie! Uwielbiam zupe cebulową ale w takiej wersji próbowalam po raz pierwszy. jestem zachwycona. Nie spodziewałam się, że to tak świetnie smakuje! dzieki za pomysł :) zapraszam w wolnej chwili do siebie, jestem początkująca ale może też coś wpadnie w oko :) Pozdrawiam Katarzyna.
    https://smaczniejemy.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że się odważyłaś spróbować.Ja też byłam mile zaskoczona tym smakiem.Na pewno wpadnę na Twojego bloga.Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że tu zaglądasz.
Proszę zostaw komentarz, to bardzo motywuje:)