Składniki na 3 porcje:
- ulubione owoce- banany, brzoskwinie, granat, mandarynki
- 2 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 łyżka miodu
- wiórki kokosowe lub płatki migdałów
Wykonanie:
Przygotowanie nasion zaczynam dzień wcześniej. Do słoika wsypuję 2 łyżki nasion i zalewam 200 ml mleka. Zakręcam słoik i mocno potrząsam ok.1 minuty aby nasiona się dobrze wymieszały. Słoik wstawiam do lodówki.
Następnego dnia rano kroje owoce do miseczki. Do nasion dodaje miód i ponownie potrząsam nimi w słoiku.Owoce polewam nasionami, z których przez noc zrobił się żel i posypuję płatkami migdałów.
Wskazówka: Warto kupować dobrej jakości nasiona chia. Te słabej jakości nie żelują się tak jak powinny.
Należy pamiętać, że nasion chia nie wolno traktować jako pełny posiłek, raczej jako dodatek do niego. Dziennie nie należy przekraczać spożycia więcej niż 1 łyżki. Nasiona pęcznieją pod wpływem mleka nawet 6-krotnie, więc po nocy jest ich bardzo dużo.
puddingi z chia są najlepsze!!
OdpowiedzUsuńMuszę kupić te nasionka i wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cuda!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: https://gotujzkarolka.blogspot.com/